Založ si blog

Jazykové výmenné pobyty

Ovládať iný jazyk okrem materinského je dnes nevyhnutná vec. Nie nadarmo sa vraví, že koľko jazykov ovládaš toľkokrát si človekom.  Väčšina zamestnávateľov  pokladá za štandard vyžadovať od zamestnanca znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka.  Cudzí jazyk je to, čo zvyšuje hodnotu človeka na trhu práce. Avšak,  aj napriek tomu  sa jazykom  venuje len veľmi málo ľudí. 

   V minulosti bolo pomerne málo času venované štúdiu cudzieho jazyka.  Napríklad za mojich čias sme sa začali venovať angličtine až v piatom ročníku na základnej škole.  Dnes je už bežnou praxou, že  deti v materskej škole navštevujú jazykový krúžok.  Je to dobrovoľné, ale každá uvedomelá mamička vie, že práve tieto deti sa najskôr naučia nové výrazy.  Síce sa školstvo od tej doby pohlo trošku vpred, myslím si, že najlepšia a asi aj najrýchlejšia metóda ako sa zdokonaliť v komunikácii v cudzom jazyku sú jazykové výmenné pobyty v zahraničí.

  Ak si vravíte, že je to niečo iba pre mladých, tak sa veľmi mýlite.  Dnes je  veľa agentúr, ktoré ponúkajú podobne ako dovolenky aj jazykové pobyty, pričom vôbec nezáleží na veku.  Základnou výhodou výučby cudzieho jazyka v zahraničí je možnosť komunikovať na dennej báze priamo s native speakerom.  Zdokonalíte sa tak v komunikácii, gramatike a po niekoľkých dňoch sa vytratí aj jazyková bariéra.  V rámci jazykového pobytu denne navštevujete zahraničnú školu, ktorá pre Vás pripraví jazykový kurz ako šitý na mieru. Výhodou je, že sa Vám venujú odborníci, ktorý jazyk nielen študovali, ale ho aj aktívne používajú.

    Pri tomto pobyte je výhodou aj to, že spojíte príjemné s užitočným. Nielenže sa naučíte cudziu reč, ale máte aj možnosť spoznať novú kultúru, nových ľudí a ich zvyky.  Dĺžka pobytu je voliteľná pohybuje sa od dvoch týždňov až po jeden rok.  Vybrať si agentúru, ktorá Vám pobyt zabezpečí nie je zložité.  Ponuka je veľká či už slovenských alebo zahraničných spoločností . Veľkú pozornosť treba klásť na výber správneho miesta pre váš kurz a samozrejme je dôležitý aj výber rodiny v ktorej budete ubytovaní.  Najspoľahlivejšie sú v tomto prípade recenzie, ktoré vám poskytnú v agentúre,  alebo si ich nájdete priamo na internete.  Taktiež je veľmi dôležité, aby zahraničná škola organizovala aj program po skončení vyučovania. Štandardne sa kurzy kombinujú s výletmi, návštevami miestnych pamiatok, športové a skupinové aktivity.  Akákoľvek činnosť pri ktorej sa môžete zdokonaliť  v komunikácii je prínosom.

     Ďalšou alternatívou ako sa naučiť cudzí jazyk priamo v zahraničí je výmenný pobyt sprostredkovaní univerzitou na ktorej študujete.  Školy sa tak snažia  posilniť kvalitu vysokoškolského vzdelávania prostredníctvom štipendií a akademickej spolupráce medzi krajinami Európskej únie a ostatnými krajinami sveta.  Študenti sa môžu prihlásiť na spoločné študijné programy a žiadať o štipendiá buď prihlásením sa priamo u koordinátora programu alebo prostredníctvom mobility, ak je ich domáca univerzita partnerom v jednom zo schválených konzorcií. Študent si môže vybrať z rôznych programov. Škola mu ochotne poskytne všetky potrebné informácie o školnom, poplatkoch a prijímacích procedúrach. Tieto projekty sa usilujú o zlepšenie kvality vyššieho vzdelávania a podporujú dialóg a porozumenie medzi ľuďmi a kultúrami.

Spôsoby ubytovania počas jazykového pobytu:

Hosťovská rodina

Zažijete kultúrnu výmenu počas života s miestnou rodinou v ich dome.  Máte možnosť spoznať miestnu kultúru, jednoducho si osvojte nové výrazy a domov sa vráťte s autentickým prízvukom.  Hosťovská rodina vám zabezpečí raňajky a večere počas týždňa a cez víkend máte plnú penziu.

Študentská ubytovňa

Ubytovne sa väčšinou nachádzajú v centre mesta.  Verejnou dopravou sa ľahko dostanete do školy a taktiež k mnohým obchodom, reštauráciám a rôznym športovým aktivitám. Študentské ubytovne sa odlišujú navzájom, ale vo všeobecnosti ponúkajú všetky Wi-Fi pripojenie na internet, stravovanie a veľa ďalšieho.

Recenzie:

evaa, 25 ročná žena, Nitra, 6. október 2011

Bola som na jazykovom pobyte v New Yorku, tiež cez EF a bolo to úplne super, skvelý zážitok na celý život! EF sú fajn, majú dobru organizáciu a jazykové školy po celom svete. Ak chcete vidieť fotky z New Yorku alebo Brightonu alebo vedieť viac info kľudne si ma pridajte na FB.

 

punkitida, 23 ročné dievča, Bratislava, 3. december 2013

Ja som bola v Taliansku (Rím), s agentúrou Education First. Naozaj to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v živote. Ak niekto plánujete ísť na nejaký jazykový pobyt cez EF, a chcete vedieť viac od niekoho kto má s nimi skúsenosti, kľudne píšte, pýtajte sa.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1766x
Priemerná čítanosť článkov: 1766x

Autor blogu

Kategórie

Archív